söndag 19 juni 2011

Torskfiske igen, men inte samma tur!

 

Nu när vi hittat vart torsken står ville vi ta med farfar ut för att dra några. (De senaste två gångerna han varit med hade vi inte fått någon torsk alls)
Vi åkte till samma ställe som vi fått mycket torsk på och kände att vi i alla fall inte skulle komma hem tomhänta denna gång. Efter en halvtimmes fiske på vår "heta plats" blev vi osäkra och testade en ny plats, och en till, och en till. Men de fanns ingenstans, helt som bortblåsta.
Vi kom längre och längre ut och fick till slut ge upp. Vi tog en god fika i solskenet och åkte sedan hem utan fångst. Men vi ger inte upp, vi ska hitta dem igen!
Men nästa fisketur blir nog efter gädda, kanske redan i veckan om jag får bestämma! :-)

lördag 11 juni 2011

Vi hittade torsken. Alla fyra i båten fick fångst!

Min fina torsk som högg inom 15 sekunder!

Äntligen hittade vi vart torsken står.
Jonas på Jakt och fiskebutiken gav oss bra information om vart vi ska leta efter torsken. Ola, Angelika, pappa och jag åkte ut utanför Lindödjupet. Sakta kryssade vi kring holmarna tills vi bestämde oss för att testa utanför en av dem. Det är helt lugnt, knappt en krusning på vattnet. Jag hade förberett mitt spö och sänkte ned mitt bete direkt och det tog inte 15 sekunder innan första torsken högg. De andra satt fortfarande och grejade med sina spön.
Det var en kopparfärgad fin torsk. Därefter hög torsk på torsk. Alla i båten fick upp torskar. Vi fick även upp 2 simpor som vi snabbt släppte tillbaks.
Simpan sitter fint på Stingerkroken
Det är kul att torsken är tillbaks men också kul att de verkar finnas i storleken large! Jag hade på en stor som släppte och Angelika fick ett hugg som måste ha varit en superstor torsk, spöt böjde sig som om det vore bottennapp fast den stretade emot. Tyvärr släppte den innan den kom upp. Det innebär att det inte bara finns gott om torsk, det finns stora torskar också.
Efter 3 timmars fiske nöjde vi oss och åkte hemåt för att rensa vår fångst.
Får jag bestämma åker vi snart ut igen och fiskar mer torsk.
Testa att fiska inom detta område.
För er som har eller vill testa att fiska torsk kan jag rekommendera att söka er lite längre ut och inte bara fiska på Lindödjupet. Vi hittade dem på mellan 16 m till 22 m djup. på kartan brevid är det område som vi fiskade inom och där upplevde vi att det finns gott om torsk.
Vi fiskade med mjuka beten med stora jigg huvuden. Men glöm inte att använda en Stingerkrok, dvs en liten tre-krok som sitter längre bak på betet fäst med en "tafs" i jigghuvudets ögla.
Jakt och fiskebutiken säljer bra och billiga Stingerkrokar som vi använder. (Alla torskarna satt på Stingerkrokarna och inte på jigghuvudets krok). Så det är dumt att inte använda Stingerkrok! Snacka med killarna på jakt och fiskebutiken så får du rätt saker för ditt torskfiske.
OBS Tänk på att minimimåttet för att ta upp torsk i Östersjön är 38 cm!
Olas första torsk
Pappas första torsk
Angelikas torsk












tisdag 7 juni 2011

Näbbgädda vid Slottsholmen :-)

 Jag har gjort ett eget strömmingstackel av färgglada pärlor som jag ville testa om det gick att få fisk med.

Vi åkte till Slottsholmen där det stod flera fiskare och drog strömming, För att pappa inte skulle stå och bara titta på packade jag med mitt jerkspö med Zalt wobbler. (samma bete som jag fick min 9 kilos gädda på igår)
Jag kastade några minuter med mitt nya tackel, men verkade inte hitta strömmingsstimmet.
De andra på bryggan fick upp strömming lite nu och då.
Jag byte spö med pappa för att se om han hade bättre tur med strömmingen.
Själv fiskade jag med mitt (efter gårdagen) favoritbete.
Eftersom det är ganska djupt här och gäddorna troligen jagar under och i stimmen lät jag betet sjunka några sekunder innan jag tog hem det med oregelbunden gång, precis som när jag fick gäddan.
På femte kasten högg något tag i betet långt ut. Det var inte så tungt att drilla in men skakade mer än en gädda brukar göra.
När jag fick upp den till ytan vid bryggan blev vi båda förvånade att se att det varken var en gädda eller havsöring utan en näbbgädda. Direkt efter att jag lyft upp den över bryggan släppte den och pappa fick kasta sig på den för att den inte skulle sprattla av bryggan och ned i havet igen.
Flera av de andra på bryggan blev intresserade och ville titta på den, och många av dem hade fiskat strömming här i många år utan att någonsin sett någon näbbgädda fångats. vilken härlig fiskevecka!!! (Vi fick ingen strömming på mitt tackel, så nu ska jag testa att använda mindre pärlor och testa om det kan fungera bättre.)
Näbbgäddan är 70cm lång och väger 410g.

måndag 6 juni 2011

Gammelgäddan är fångad! 105 cm och 9 kilo

Idag hände det! Pappa och jag drog iväg och spontanfiskade i Gamleby, och det ångrar jag inte en sekund. En gammelgädda fattade tycke för min ljusblåa Zalt-wobbler. Gäddan mätte 105 cm och var riktigt fet. Den var så tung att jag hade svårt att hålla i den vid fotograferingen så att man kunde se hela gäddan samtidigt.
Både fighten och återsättning av gäddan filmades och kommer ut på bloggen så snart den är klippt tillsammans med mer bilder på denna gammelmormor. :-)

Gammelgäddan ser mätt ut. :P

Att hålla gälgrepp på en gammelgädda är som att hålla i ett kvastskaft!
Pappa fick ta upp gäddan med gälgrepp. Först på 4:e försöket lyckades han för gäddan skakade sig loss och simmade djupare varje gång.

söndag 5 juni 2011

Fiske med morbror Martin

Idag åkte jag, pappa och morbror Martin ut på gäddsafari i Gamlebyviken.
Braxen leker eller har just lekt så det är tjockt med dem och man råkar ofta kroka dem tyvärr. Men även gäddorna verkar gilla temperaturen i vattnet. Vi hörde många gäddor som jagade i ytvattnet.
Jag fick denna pigga gädda med fina färger och hade på en annan som inte högg ordentligt. Förutom det blev det fångstlöst, men det gjorde inget eftersom vi hade en solig och skön fisketur.

fredag 3 juni 2011

2000kr i böter

Att köra för fort på knop-begränsade sträckor kostar pengar. Pappa fick idag lära sig av den vänlige kustbevakaren att man inte får köra i 18 knop i Skeppsbrofjärden där det bara är 7 knop. 2000kr fattigare men en lärdom rikare åkte vi ut och solbadade på en skön ö utanför Gränsö.
Imorgon kväll blir det nog gäddfiske.  :-)

Tänk på att hålla fartbegränsningarna i sommar för allas säkerhet!