lördag 21 februari 2015

Isfiske med Mattias Epperlien i Karslstad

Isfiske efter gädda har vi provat några gånger men aldrig lyckats särskilt bra med. Vi har sett många duktiga fiskare som tar 10+ fiskar på isfiske så när vi fick chansen att åka upp och fiska en hel helg med Mattias Epperlein tvekade vi inte.
När skolan slutade på fredagen packade vi bilen och åkte mot Karlstad så vi kunde börja fiska innan gryningen på lördagen. När vi kommit fram packade vi in våra saker i Mattias lägenhet och började planera helgens fiske. Planering är nästan lika kul som själva fisket! :)
När klockan ringde på lördagen åkte vi ut till den planerade sjön. Den har stor gädda/gös och Mattias hade en bra plan för dagens fiske. Vi började borra och sätta ut våra spön och det var riktigt spännande & lärorikt att se. När vi isfiskat hemma har vi mest chansat vart spöna ska vara men Mattias följde en förbestämd plan och inget hål borrades i onödan eller på fel plats. Betenas djup varierade på hur branten under oss såg ut.
Med alla spön utsatta började väntan. Vi fiskade längre ut på sjön och där finns inte många snipor men det stryker runt några riktiga mormorgäddor och det är dem vi försöker ta.
Vi hade flera fäll med lina som sakta drogs ut (gös) men när jag gjorde mothugget hade gösen tagit betesfisken och glatt simmat vidare. Det hände om och om igen. Vi hade många spännande fäll på förmiddagen men gösarna lurade oss varje gång.
När lunchen närmade sig började Mattias laga gräddpytt på Muurikka och då inföll gäddornas huggperiod, givetvis! :)
(Mattias gräddpytt är det godaste jag ätit på ett fiskepass och något jag vill göra själv fler gånger)
Några snabba fäll och pulsen ökade. Grymt kul att känna att fisken sitter och kämpar mot.
Det kom upp fisk men inte någon av de större som vi ville ha.
När skymningen kom packade vi ihop och åkte tillbaka till Mattias lägenhet för att äta och planera söndagens fiske. På söndagen skulle vi fiska på en mindre sjö som har flera stora gäddor över 9kg med topp över 11+ som fångats senaste månaderna. :)
Söndagens började bra innan gryningen och vi hann knappt sätta ut alla spön innan första hugget. Vi tappade några fiskar och innan lunchen drog en gädda ned ett av våra spön i hålet men som tur var hängde den bakersta kläman fast sig i iskanten och vi drog upp spöt men gäddan tog betesfisken.
Jag lärde mig att man måste vara aktiv när man drillar gäddan och följa med runt hålet när gäddan kämpar i cirklar.
Vi fick mer fisk under söndagen men ingen av de stora kom upp. Vi gjorde en satsning efter stor fisk och då måste man vara bredd på att det lägga flera pass för att lyckas innan en 10+ kommer upp.
Men jag har lärt mig massor om isfisket avMattias. Man måste planera sitt fiske lika mycket som när vi spinnfiskar. Spönas placering och vilket djup man ska fiska på är viktigt och hur man ska rigga betesfisken för att krokarna ska sitta rätt vid mothugget.
Jag hoppas att vintern och isarna snart försvinner för jag saknar spinnfisket men till nästa vinter ska jag använda allt jag lärt mig och göra en satsning efter stor gädda i en lite sjö nära mitt hus. :)
Tack Mattias Epperlein för en superrolig helg men spännande fiske, många bra fisketips, god mat och bra sällskap!
Ska bli kul att fiska med dig snart igen! :)

/Adrian & Jonas

4 kommentarer:

 1. Coolt! Synd att de större kom undan men alltid lärorikt att vara ute med skickliga guider ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har lärt oss mycket. Ska prova mer isfiske nästa vinter. :)

   Radera
 2. Fin sida du har! Upptäckte den av en slump.

  SvaraRadera