måndag 9 juni 2014

Fin gädda högg djupt

Idag har jag för första gången provat att fiska djupare efter gädda. Normalt fiskar jag runt 1-3 meter men nu när vattnet blir varmare kommer gäddorna att gå ned djupare och därför är det svårt att fånga stora gäddor på sommaren när man fiskar som jag brukar göra.
För att fiska djupare använder jag stora gummibeten och tunga jigghuvuden. Jag provade denna gången med ett huvud på 40gram. På sidorna på gummibetet sätter jag stingerkrokar både för att gummibetet inte ska glida av enkelkroken på jigghuvudet när jag kastar men också för att gäddan lättare ska fastna när den hugger på mitt bete.
Vi hade sett ut 5st bra djupbranter utanför vikar som vi tänkte prova. Branten går från ca 1m inne i viken ned till nästan 10m djup ganska snabbt. Vi sätter båten ute över det djupa vattnet och kastar in mot det grundare. Betet får sjunka ända ned till botten och sedan vevar jag in några varv och låter betet sjunka ned till botten igen. Då blir det som att betet hoppar fram över botten nedför branten.
Det bra är också att det nästan inte finns några växter så djupt som man kan fastna i.
Tyvärr blåste det mycket mer än vi trodde så vi fick söka skydd i en annan vik med mindre vind, vi kastade och övade på att känna när betet gick i botten och hur mycket man skulle veva när man fick det att hoppa nedför branten.
Efter lunchen blåste det mindre så vi bestämde oss för att prova ett av våra ställen och på andra kasten fick jag ett riktigt tungt hugg på betet. Gäddan kändes bra och kämpade som en galning. När den kom upp till ytan skakade den huvudet och hoppade helt över vattnet, då trodde jag att den skulle lossna men den satt bra.
När den var i håven kändes det riktigt bra. Vi krokade av den, mätte, vägde och fotograferade fisken innan den fick simma vidare. Härlig känsla!!!!! :-)
Den nådde inte upp till 10+ men det blev en bra start på djupfisket! Jag kommer prova detta fiske mer och se om det ger fler fina fiskar.
(Vi filmade gäddan och kanske kan lägga ut en liten films när den är klar)
Adrian & Jonas
101cm och vägde 8,6kg

Den hade en fin bred rygg.

1 kommentar: