tisdag 3 juni 2014

Havsfiske på västkusten

Jag fick chansen att åka till Varberg och prova havsfiske tillsammans med Gamleby sportfiskeklubb och det säger man inte nej till. Pappa och farfar hängde också med. (Måste ju ha med någon som bär min väska) ;-)

Vi åkte lördag morgon från Gamleby med sikte på Göteborg där vi skulle besöka Sportfiskarnas anläggning. När vi kom fram till Sportfiskarna käkade vi lunch medan de berättade om sin verksamhet och allt bra de gör för havets fiskar och oss som gillar att fiska.
De hade flera bassänger med bla regnbåge och stora abborrar som hela tiden vakade i ytan och jag blev riktigt sugen på att försöka fånga en av dem.
Inne i byggnaden fanns massor med svenska rekordfiskar avgjutna, bla spännande rekordet i lax, torsk, abborre, långa mm. Helt otroligt vad stora fiskar kan bli!!
Efter rundturen fick jag frågan om jag ville prova att flugfiska i en av bassängen. Jaaaaa! Klart jag ville prova!! Efter några kast satt en pigg båge på kroken. Det blev en bra avslutning på besöket hos Sportfiskarna.

Vi åkte vidare mot Varberg och vandrarhemmet som vi skulle övernatta på. Snabbt packade vi in våra saker i rummen och gick direkt ned till havet och piren där folk stod och fiskade sill/makrill. Det som är extra roligt att komma till västkusten är att det finns krabbor, sjöstjärnor och många fiskarter som vi inte har hemma på ostkusten.
När vi kom tillbaka till vandrarhemmet och tände grillen kom Hasse Lindqwist direkt från Game Fair-mässan, han jobbar på Sportfiskarna. Hasse fiskar så många fiskarter som möjligt och är en grymt duktig sportfiskare. Han berättade om vilka fiskar vi troligen kommer att få på kroken och hur vi skulle göra för att lyckas.
Efter maten hjälpte han oss att knyta tackel och sedan gick vi till havet för att förhoppningsvis fånga några spännande fiskar.
Vi fiskade någon timme men hann fånga flera arter, bla flera plattfiskar, berggylta, torsk mfl. En bra avslutning på lördagen!

Tidigt på söndagsmorgonen gick båten från hamnen. Vi skulle ut till en plats där de haft bra fiske de senaste dagarna och det tog 2 timmar innan vi kom fram.
Jag och pappa hade bestämt att vi skulle fiska med Berkley-jiggar men fick ge upp den tanken efter bara ett tags fiske eftersom vi trasslade in oss i de övrigas utrustning. Vi hade inte med oss tillräckligt med bly för att de skulle släpa med lika mycket som alla andras torskpilkar.
Redan på första platsen (vi fiskade bara 10 på varje plats och åkte sedan till nästa) högg det på flera spön. Alla vi 14st som åkte tillsammans stod på samma sida av båten så man såg direkt när någon drillade fisk.
Jag vet inte hur många fiskar vi fick upp sammanlagt under dagen men det var MÅNGA. Allt från grå sej, kolja, vittring, knott, tobis, fjärsing, glyskolja och många fler arter som jag aldrig sett tidigare. Men de största av fiskarna var torskarna med topp på 5,5kg som någon av oss fick upp. Roligast var att det högg så mycket och man visste aldrig vad eller hur många det var som satt på krokarna.
Efter 8 timmar på havet kom vi nöjda men trötta tillbaka till hamnen i Varberg och började direkt åka hemåt till ostkusten.

Tack Gamleby sportfiskeklubb, duktiga Hasse och Sportfiskarna för en superrolig helg med bra fiske och många nya upplevelser!!

//Adrian & Jonas

(Nästa helg blir det gäddfiske i mina hemmavatten!) ;-)

Besök hos Sportfiskarna i Göteborg

En gigantisk röding

Jag fick prova flugfiske och lurade en regnbåge att hugga! :-)
Duktiga Hasse berättar vad och hur vi ska fiska

Jag och min räka har hittat en bra plats på Varberg pir. 

Fin avslutning på första fiskedagen.

Liten glyskolja var en av alla nya arter som jag fick upp

Andreas med en torsk

Hasses knot


Resans största torsk. (Det var inte jag som fångade den)

1 kommentar:

  1. Det var roligt att ha er här!! Hoppas att ni kommer tillbaka någon gång! Ska bli kul att komma och besöka er också ;)

    SvaraRadera